Sove iz Kikinde ponovo u emisiji o prirodi britanske kuće BBC

0
74

Male sove ušare, koje su za svoje stanište, najveće na svetu, odabrale banatski grad Kikindu, ponovo su, po drugi put, privukle prestižnu medijsku kuću BBC. Britanski javni servis će u okviru pedesetpetominutne emisije o životinjama i prirodi, emitovati priču kako zimuju sove u Banatu.

Mala sova ušara, Foto: Wikimedia Commons

Kikinda je najveće urbano zimovalište sova utina na svetu i jedino naselje koje svojevrsni rezervat prirode ima u centru grada. Tako je i banatska varoš postala svetski poznata. Privučeni ovim fascinantnim prirodnim fenomenom na severu Banatu, Uša Amin i Sajmon Deglenvil iz BBC-ja su došli prvi put u Srbiju. Krajem januara su u Kikindi snimili kratki serijal o sovama, ali i o Kikinđanima.

Kikinda: Sovembar u najvećem zimovalištu sova utina na svetu

– Imali smo fantastično vreme u Kikindi, sve je bilo divno: ljudi, mesto, hrana, a i sove su neverovatne. Bilo nam je lako da snimamo i imali smo svu potrebnu pomoć. Zadovoljni smo i doći ćemo opet! – rekla je Uši Amin, asistentkinja producenta.

Postavljanje ekoloških gnezda
Postavljanje ekoloških gnezda u Kikindi, Foto: Printskrin RTS

Njen kolega iz BBC-ja Fredi Devas je pre nekoliko godina tokom boravka u Srbiji najbolje objasnio zbog čega Kikinda fascinara strance.
– Zašto su Britanci toliko oduševljeni sovama koje se u centru Kikinde mogu videti skoro na svakom drvetu, govori činjenica da se u Engleskoj ove male ptice retko viđaju. Tek po neka. A, u Banatu slobodno lete, od drveta do drveta! – rekao je producent Devas, autor emisije „One planet“.

BBC turistima preporučuje Nišvil

Kikinda sova
Sova je zaštitni simbol Kikinde, Foto: Printskrin RTS

Ornitolozi tvrde da Srbija ima šta da ponudi turistima ljubiteljima prirode zainteresovanim za posmatranje ptica. Milan Ružić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je još 2007. proučavao ovaj prirodni fenomen na prostoru Kikinde. On je ukazao na značaj ove vrste, a zahvaljujući njemu o sovama u Kikindi danas zna ceo svet.
– Mi kažemo da je Kikinda svetska prestonica sova, zato što je pre nekih osam godina zabeležen najveći broj sova utina ili malih ušara, kako ih još zovemo. Tada je u na gradskom trgu bilo čak 743 jedinke! Imamo i svetski rekord po broju sova na jednom drvetu, to je bilo ukupno 145 sova – istakao je Ružić.

CNN: Srbija – destinacija koju morate posetiti u 2018!

– Ovo će biti prirodnjački serijal o sovama, ali i njihovim domaćinima. Ekipa koje je boravila pre tri godine u okviru emisije „One planet“ bila je fokusirana isključivo na sove. Ova ekipa propratiće i Kikinđane, njihov doživljaj i život u najvećem svetskom zimovalištu ovih ptica – dodao je Ružić.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Sovembar u Kikindi 55
„Sovembar“ u Kikindi, Foto: Printskrin RTS

Ekipa BBC–ija koja je boravila nekoliko dana u Kikindi, oduševljena je gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina. Tim povodom kod gradonačelnika Pavla Markova, priređen je susret.
– Ovo je najbolja reklama za Kikindu! Osim što će svet čuti za sove, čuće se i za Kikindu, pola milijarde ljudi saznaće za naš grad, za Srbiju. Pored priča koje dolaze iz Njujorka, Amsterdama i drugih svetskih metropola, i o našem gradu saznaće cela planeta! – oduševljen je gradonačelnik koji je najavio nove projekte.

Hram Svetog Save u američkom izdanju magazina „Vogue“

Koliko Kikinđani vole svoje ptice pokazuju tako što svake godine u njima čast organizuju manifestaciju „Sovembar“ – novembar mesec je posvećen upravo sovama. Male ušare svake godine se vredno broje, a ove godine prebrojano ih je 238. Kako je istakao Ružić, zbog tople zime i obilje hrane u atarima, one sad najviše borave van centra.

Kako se Brazilac Tijago proveo u Ivanjici na Nušićijadi

Svojevrsni simbol Kikinde postala je sova. A, jedna umetnički stilizovana uskoro će krasiti ulaz u grad. Osim što su postale svetska atrakcija i brend Kikinde, sove postaju planetarno popularne. Što se tiče svetske televizijske publike BBC, novi serijal o sovama u Banatu biće prikazan početkom iduće godine. U prvom serijalu Kikinda se tako već predstavila pred pola milijarde gledalaca, u više od 200 zemalja.

E. A. / Izvor: Telegraf, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde