Američki učenici otpevali i odsvirali „Tamo daleko“

0
177

Đaci Miami Arts Charter School otpevali su i odsvirali jednu od najlepših srpskih pesama „Tamo daleko“.

Tamo daleko Aleksandar Đurić američki učenici
Foto: Printskrin YouTube / Aleksandar Đurić

Poznata srpska pesma „Tamo daleko“ je tradicionalna kompozicija iz Prvog svetskog rata. Reči pesme peva srpski vojnik na Krfu, posle surovog povlačenja preko albanske golgote. Pesma se po mišljenju mnogih smatra za himnu koju peva srpski vojnik kada odlazi da se bori za svoju zemlju. Stihovi govore o ostavljenom selu, spaljenoj crkvi i povlačenju preko Albanije, u kojem su mnogi ostavili svoje živote.

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

Upravo ovu pesmu izveli su učenici iz Majamija.
– Ovaj video slavi stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata i obeležava uspomenu na žrtvu i svu patnju srpskog naroda. Ovo je mali znak zahvalnosti i dokaz da gde god da smo u dijaspori nikada nećemo zaboraviti odakle smo došli! – napisao je uz postavljeni video na kanalu YouTube Aleksandar Đurić, koji je dirigovao ovim orkestrom. Posebno se zahvalio Draganu Đuriću, RTS-u, Teodori Krstić, Christine de la Rosa, i čudesnim studentima škole Miami Arts Charter, koji su zapamtili sve reči pesme.

Kad Japanci zapevaju „Mesečinu“, „Đurđevdan“, „Lane moje“

Tamo daleko Aleksandar Đurić američki učenici
Foto: Printskrin YouTube / Aleksandar Đurić

Na kraju pesme, Đurić se sa članovima američkog orkestra poklonio publici, koja ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom. A, onda je i podigao tri prsta. Kako je napisao u svom postu na društvenim mrežama, ovo izvođenje pesme posvetio je svom prijatelju Vuku Jeremiću.

I Jeremić je na svojoj oficijalnom Facebook stranici podelio ovaj snimak. Napisao je:
– Ovo je potpuno nestvarno. Pogledajte izvođenje „Tamo daleko“ od strane studenata Miami Arts Charter School, pod dirigentskom palicom maestra Ace Đurića – velikog umetnika, pedagoga i patriote, mog prijatelja i brata. Naklon do zemlje!

Božićna čarolija: „Viva Vox“ izvodi „Let it Snow“

Aleksandar Đurić je 1991. godine došao u Ameriku kod strica. Tada je položio prijemni za Juilliard School of Music i dobio punu stipendiju da studira violu. Pošto je imao završenu godinu na našoj Muzičkoj akademiji uspeo je da završi Juilliard za tri godine, pa je počeo da predaje u Majamiju, gde je dobio stipendiju za master studije. Posle završetka škole upoznao je svoju sadašju suprugu i odlučio da ostane u Majamiju. Radio je u New World Symphony, Florida Opera, Florida Philharmonic i držao razne kamerne nastupe, što i danas radi. Iz hobija je počeo da podučava gudače 2001. u jednoj maloj školi, a posle nekoliko godina dobio je poziciju kao asistent dirigenta u Miami Arts Charter School. Onda nije ni slutio da će se njegova ljubav prema muzici i Srbiji sa velikim žarom preneti na mlade Amerikance. Godine 2013. postavljen je na funkciji program direktora u ovoj školi.

Hrvatice obradile svetski hit: Urnebesna verzija „Despacita“ za sve prevarene žene

A, Đurić je pre tri godine postavio snimak na internetu na kom učenici pomenute škole igraju kolo i sviraju „Marš na Drinu“. Za kratko vreme video je postao internet hit.
– Učenici su pitali da im pojasnim početak Prvog svetskog rata, jer sam iz Srbije. Pustio sam im „Marš na Drinu“ na YouTube-u i tako je sve počelo. Moj cilj je prvo bio da se deca obrazuju i da možda škola dobije malo reklame. Ali, sad bih voleo da iskoristim ovu priliku da možda nađem nekog da nam pomogne da odsviramo neki zajednički koncert u Beogradu i da se srpska deca dovedu u Majami na svirku posle toga. Prihod od Youtube ću da iskoristim za kupovinu i popravku instrumenata – rekao je tada za Telegraf.rs Aleksandar Đurić.

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku

marš na drinu aleksandar đurić
Amerikanci igraju i sviraju „Marš na Drinu“,Foto: Printskrin YouTube / Aleksandar Đurić

O tome koliko su se mladi Amerikanci oduševili srpskom muzikom, Đurić je potkrepio sledećom pričom.
– Svidelo im se toliko da su tražili i slušali našu muziku. Pa, kada sam sutradan ušao u učionicu oni su našli „Đelem đelem“ u izvođenju Šabana Bajramovića i slušali su. Baš me dirnuše u srce u tom trenutku. Oni su predložili da probamo da odsviramo nešto naše. Tu se rodila ideja za ovaj snimak sa „Maršom na Drinu“.
Pomogao im je Aleksandrov otac, profesor Dragan Đurić, koji je hornista i dugogodišnji član Opere, Filharmonije i Radio Beograd. On je pronašao note, skenirao i poslao.

Engleskinja „ukrala“ romski biser

E. A. / Izvor: Facebook, Telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde